Dag Dagboek – 14 jaar

Illustrator Menah sleept haar verleden achter zich aan, onder andere in de vorm van 19 jaar aan dagboeken. Ze zoekt naar methodes om zich van deze relikwieën uit haar jeugd te ontdoen, zonder ze voor altijd te verliezen.

Kunnen haar dagboeken een plek krijgen in het nu? Menah geeft haar oude schrijfsels – te beginnen met één bladzijde per levensjaar – een nieuw leven door ze te vereeuwigen. En vervolgens te vernietigen.

14-foto-1

14 jaar
Dagboek 25

5 voor half 7
Wat is er mis met normaal zijn? Waar komt de angst vandaan om normaal te zijn? Mensen zijn in een bepaalde weg allemaal hetzelfde, en dus normaal. Waarom maakt bijna de gehele mensheid de raarste sprongen om niet normaal (, maar ook niet echt raar) te zijn, of in ieder geval te leven? Wat is er tegen normaal zijn, als je pas voor het eerst leeft, en dat maar één keer meemaakt? Wat is gekheid, wanneer je niet weet hoe het anders kan? Wat is de angst voor cliché’s? Waarom zou je je in allerlei bochten wringen? Ik doe het ook, maar minder. Ik denk dat ik van de angst om normaal te zijn af ben. Maar ik ben het gewoon niet. Waarom ben ik daar zo blij mee? Is geen kinderen willen een rebelse actie tegen het leven? Een gevecht tegen een sleur, die iedereen zo verschrikkelijk afschrikt dat men toekomstplannen krijgt en dromen en idealen en de wereld wil zien en oh, nee, nee! Ik heb er niks op tegen, laat het in hemelsnaam doorgaan, normaalheid betekent saaiheid, ja, en met saaiheid hebben we allemaal ervaring. Maar wat is saaiheid, in zo’n piepklein deeltje van een enorme eeuwigheid die nooit, NOOIT zal stoppen? Als je mijn niet-levend-heid en mijn dood versneld bekijkt, is mijn leven onzichtbaar, zo kort, niet eens een fractie van een fractie van een seconde.
MAAR natuurlijk –
          dat wéten we.
Je jeugd móét. School moet. En genieten gaat vanzelf, dat moet om te overleven. Maar later, later als wij dik zijn, uitgezakt, lelijk, alle horror van het ouder worden onder ogen moeten zien, moet je genieten om iets van je leven te maken. Waarom beheren volwassenen met grootse gebaren de complete wereld, terwijl zij stuk voor stuk terugverlangen naar wie ze waren, namelijk, DE JEUGD?
En later, als ik dus niet normaal ben, zal ik ook niet meer zijn dan een fractie. Een extravagant splintertje in het leven van zoveel oude mensen. Een sprankje licht, of juist duisternis. Waarom zeiken volwassenen? Waarom proberen ze levens, alle gelukkige jonge levens te vergallen, door te vertellen hoe walgelijk het leven wordt zodra je 16 of 20 of 25 of –het ergste- 30 wordt.
30 worden.
Ik zou moeten sterven! Maar oh, al die lieve, lieve, leuke, grappige, mooie mensen. Voor één van hen zou ik al blijven leven. Nu zijn het er negen en ik ben veertien. Waarom is vijftien de beste leeftijd, en mag je op je zestiende pas alcohol? Waarom kun je alles, en niks meer zodra je dertien wordt? Of, alles leren. Ik kan niks meer leren. Alles wat ik kan doen, is wachten: op de mooiste leeftijd, op alcohol en op de dood. Wat moet je doen voor je dood? Werken. Ons hele leven is bepaald door mensen die dat ook hebben gedaan. Life is revenche. Nooit zal ik zwerven. De politie is je vriend of je vijand. Mijn vriend zijn ze momenteel niet, nu ik heb vernomen dat je als mens alleen op een wc mag plassen en niet naakt rond mag lopen. ONZE OERGEWOONTEN ZIJN VERBODEN.
GEEN SEKS VOOR JE ZESTIENDE. WE WORDEN BESTUURD GODVERDOMME. EN WAAR LEGGEN WE ONS BIJ NEER? BIJ ONZE PENSIOENVERZEKERING!

 

14-fragment

 14-gemutileerd_edit

 

p.s. meer (zo niet alles) over de totstandkoming van de Dag Dagboek-reeks op Blinde Paniek vind je op Menah’s blog.
MenahAuteur: Menah (1989) heet eigenlijk geen Menah (maar haar echte naam mogen we je niet vertellen, anders moeten we je vermoorden). Ze groeide al tekenend op in Nijmegen en volgde in Utrecht de opleiding illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten. Na haar afstuderen in 2011 won ze prompt de Fiep Westendorp-stimuleringsprijs en sindsdien werkt ze als freelance illustrator. Op feestjes is ze ook nog wel eens te vinden als onderdeel van het live-drawing-VJ-duo ‘Glitterende Eenhoorn & Menah’.

Advertenties