Wat deze week gebeuren ging

Blinde Paniek blikt terug op de komende week:

WDWGG_24-30juni

In 1374 begint op 24 juni een van de eerste en grootste uitbraken van de mysterieuze ‘dansmanie’ in Aachen. De epidemie, die zich snel (doch stylish) over West-Europa verspreidt, doet duizenden mensen dansen tot ze er bij neer vallen, en duikt tot in de 17e eeuw met tussenpozen op.  Wat de choreomania veroorzaakt is onduidelijk: sommige onderzoekers menen er de symptomen van moederkoorn in te zien (een schimmel die op graan voorkomt, en LSD-achtige hallucinaties veroorzaakt), anderen een sociaal verschijnsel; een noodventiel om de gedeelde stress veroorzaakt door natuurrampen te verlichten. De dansmanies zouden ook als middeleeuwse flash-mobs door religieuze cultussen georganiseerd kunnen zijn, met ‘ziekte’ als excuus voor verboden rituelen (“Ik kon er niets aan doen, het ritme had me in z’n greep, ik moest de Robot doen”). Opvallend detail is dat ‘muziek’ als effectieve remedie voor de dansmania werd opgevoerd, en er soms zelfs muzikanten werden ingehuurd om een einde te maken aan al dat gedans.

Een heugelijke dag voor iedere stoere/ijdele Griek: vanaf 25 juni 1982 hoeven militairen in Griekenland hun hoofd niet meer verplicht kaal te scheren. Vanaf vandaag mogen ze hun weelderige haardos laten groeien tot maar liefst 4 centimeter: ruim voldoende voor een sexy scheiding.

Op 26 juni 1909 wordt in Breda Andreas “Dries” van Kuijk geboren. Twintig jaar later emigreert hij illegaal naar Amerika, waar hij zichzelf omdoopt tot Tom Parker en aan de slag gaat als talentmanager. Het vergaat hem niet slecht: hij verkrijgt de rang van kolonel in de Louisiana staatsmilitie en stuit op een jonge veelbelovende zanger, ene Elvis Presley. Van Kuijk, die zichzelf inmiddels met ‘The Colonel’ laat aanspreken (maar verder heel gewoon is gebleven), tilt de carrière van Presley naar ongekende hoogten. 

Als op 27 juni 1296 het volk naar het Muiderslot trekt om de populaire Floris V, graaf van Holland en Zeeland, uit handen van zijn ontvoerders te bevrijden, steekt Gerard van Velsen Floris snel dood. Van Velsen en zijn kornuiten hadden Floris gegraafnapt in opdracht van de Engelse koning, die chagrijnig was over een mislukt wol-dealtje.

In Australië jaagt de politie in 1880 op bushranger Ned Kelly, een bandiet die voor verschillende misdaden wordt gezocht. Op 28 juni staan Kelly en de autoriteiten oog-in-oog. Kelly en zijn bende hebben als een 19e eeuws A-Team voor de gelegenheid ijzeren harnassen en helmen in elkaar gesmeed als bescherming tegen kogels (let wel, het enige dat ze voorhanden hadden waren een stofzuiger en een oud VW-busje!). Die harnassen werken prima, tot op zekere hoogte: de politie weet Kelly al snel vrij te overmeesteren door ‘m in zijn onbeschermde benen te schieten. “I hate it when a plan doesn’t come together” verzucht Kelly als hij wordt gearresteerd, en later: “you ain’t takin’ me to no gallows, fool!”. 

29 juni is het precies zes jaar geleden dat Steve Jobs aankondigde: “Today Apple is going to reinvent the phone.” Pff, uitslover. 

Ah, 30 juni 1905 : de geboortedatum van de meest-uitgesproken-zonder-er-ook-maar-iets-van-te-begrijpen-formule ooit. We hebben het natuurlijk over Einsteins speciale relativiteitstheorie, die stelt dat niets sneller kan reizen dan het licht. Allemaal in koor: “{E},  = m, c^2“. (Overigens niet te verwarren met de algemene relativiteitstheorie G_{mu nu} + Lambda g_{mu nu}= {8pi Gover c^4} T_{mu nu} , maar dat hoeven we jullie natuurlijk niet te vertellen!)

 

Advertenties