Wat deze week gebeuren ging

Blinde Paniek blikt terug op de komende week:

WDWGG_1-7juli

In 1908 wordt op 1 juli de morse-code punt-punt-punt-streep-streep-streep-punt-punt-punt in gebruik genomen als internationaal noodsignaal. De code, beter bekend als SOS, wordt niet door iedereen met open armen ontvangen: The Marconi Company, een van de grootste communicatiebedrijven in die tijd, houdt lekker vast aan zijn eigen code, ‘CQD’.

Hè lekker. Het jaar is weer door midden. (2 juli is de middelste dag van een niet-schrikkeljaar, met 182 dagen ervoor, en 182 dagen erna.)

Op 3 juli 1844 worden de laatste twee reuzenalken gedood. Het dons van de reuzenalk – een soort pinguïn – was erg in trek, en de vogel was in Europa al halverwege de zestiende eeuw verdwenen. In de negentiende eeuw begon de alk ook in de rest van de wereld wel erg zeldzaam te worden, en er werden enkele pogingen ondernomen om de reuzenalk van de ondergang te redden. Die pogingen tot bescherming versnelden de ondergang van de alk echter alleen maar (woeps!); ze wezen musea en prive-verzamelaars er op dat ze snel nog een reuzenalk aan hun collectie toe moesten voegen, voor het te laat was.

‘Dude/ 都市人/ المتأنق/ 伊達男, wat was die flits?” zeggen astronomen in China, Arabië en Japan (en misschien ook in Europa en Mexico; “Amigo, ¿qué fue ese destello?”) afzonderlijk van elkaar op 4 juli 1054. Die flits, dat was een supernova – een exploderende ster. De Krabnevel, de stofwolk die daarbij is ontstaan, is tegenwoordig trouwens als een vaag vlekje aan de hemel te zien (met een sterke verrekijker, en alleen als het heul donker is).

Een sombere dag voor snelheidsduivels in Groot-Brittannië , want op 5 juli 1865 wordt daar de eerste maximumsnelheidwet ingevoerd. Met een paard en wagen mag je je vanaf die dag niet sneller verplaatsen dan 10 mile (16 kilometer) per uur. 

Op 6 juli 1957 organiseert de St. Peter’s Church in Woolton, Liverpool een historisch tuinfeestje. Ze huren The Quarrymen in, een lokaal bandje van ene John met wat schoolmaten. In het publiek staat Paul, een jongen uit de buurt, te kijken. In de pauze raken de twee met elkaar aan de praat: misschien dat ze samen een keertje kunnen spelen? Wordt vervolgd. 

De verjaardag van het gedoogbeleid. Op 7 juli 1972 wordt besloten het gebruik van softdrugs niet meer te vervolgen. Met alle gevolgen van dien: coffeeshops mogen vanaf nu wel drugs verkopen, maar vooralsnog niet inkopen of telen. Ach, een kniesoor die daarom maalt. 

Advertenties